6 maart 2024

File op elektriciteitsnet duurt nog 10 jaar

Het elektriciteitsnet is bijna overal in Nederland vol. Netbeheerders investeren miljarden in de uitbreiding van de netten. Toch verwachten zij dat de krapte op het elektriciteitsnet zeker nog 10 jaar aanhoud.

“Het tempo waarmee wij de grootschalige aanleg en verzwaring van elektriciteitsnetten verder kunnen opvoeren, loopt tegen grenzen aan. Door de drukte op het elektriciteitsnet betekent dit onder andere dat er nog zeker tien jaar files op het net zijn”, aldus netbeheerder Alliander.


Maarten Otto (CEO van Alliander) spreekt zijn zorgen uit: “Het afgelopen jaar investeerden we ruim 1,4 miljard euro in de verbouwing van de energienetten. Weer een record. En dat is nodig, omdat we bezig zijn met de grootste verbouwing van het energienet ooit. Net als bij elke verbouwing, gaat dit niet zonder overlast. En dat betekent onder andere dat we nog zeker tien jaar files op het elektriciteitsnet hebben. Want het elektriciteitsnet in Nederland zit bijna overal vol. De impact hiervan is groot.”


Impact op consumenten

Naast het grote aantal ondernemers (inmiddels 10.000) die op de wachtlijst staan voor een aansluiting, gaan ook consumenten hier last van ondervinden. Maarten Otto: “Bedrijven, scholen en nieuwbouwwoningen worden niet meer op het gewenste moment aangesloten. En consumenten moeten langer wachten op een aansluiting voor bijvoorbeeld een warmtepomp of laadpaal. Dit gaat ons aan het hart. Wij bouwen zo snel als we kunnen om het energienet uit te breiden. Tot 2050 gaat één op de drie straten open om het energienet van de toekomst te realiseren. Daarnaast belasten we het bestaande net daar waar mogelijk maximaal en zetten we in op flexibiliteit zoals spitsmijden om zoveel mogelijk van onze klanten te kunnen helpen. Toch is het ook belangrijk om te onderstrepen dat de negatieve gevolgen van het volle stroomnet nog vele jaren aanhouden.”


Een tekort aan technisch personeel, langlopende procedures en ruimtegebrek in de omgeving belemmeren de verdere opschaling volgens netbeheerders.


Waarom is het elektriciteitsnet vol?

Door de enorme groei van het aantal warmtepompen, elektrische auto’s, laadpalen, zonnepanelen en elektrificatie van bedrijfsprocessen is de druk op het elektriciteitsnet flink toegenomen. Daarbij zijn er flinke groene ambities vastgelegd in het Klimaatakkoord. Dit betekent dat ook de industrie en woningbouw de komende jaren flink gaat verduurzamen. De druk op het elektriciteitsnet neemt daarom nog verder toe.


Hulp bij netcongestie?

Ben je op zoek naar een oplossing bij netcongestie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We brengen je binnen 48 uur in contact met één van onze partners.


Bel ons