Netcongestie nieuwsupdate
Pro actieve stappen
Steeds vaker belanden bedrijven en ook consumenten op de wachtlijst voor netcongestie. Het is tijd voor proactieve stappen, zo vindt ook minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. De minister heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over nieuwe stappen om netcongestie aan te pakken. Lees hieronder meer!
Kleinverbruikers en netcongestie
Door de snelle elektrificatie van de gebouwde omgeving en mobiliteit neemt de belasting van de laagspanningsnetten toe met mogelijke gevolgen voor alle kleinverbruikers zoals huishoudens, scholen, winkels, horeca en andere mkb bedrijven. De netbeheerders hebben laten weten dat consumenten lokaal te maken krijgen met langere doorlooptijden voor een nieuwe aansluiting of verzwaring. Dit hangt sterk af van de lokale situatie. Met het oog op transparante en zorgvuldige communicatie brengen netbeheerders daarom begin 2025 een “stroomnetchecker” uit die gebruikers lokaal inzicht geeft in de situatie op het stroomnet. Deze online tool toont of er een laag, midden of hoog risico is op een langere doorlooptijd voor een aanvraag.
Sectordeal waterschappen en netbeheerders
Een belangrijke ontwikkeling is de ondertekening van de eerste sectordeal tussen het Rijk, waterschappen en netbeheerders. Deze overeenkomst bevat afspraken om ervoor te zorgen dat waterschappen hun cruciale taken, zoals het drooghouden van Nederland en het zuiveren van rioolwater, kunnen blijven uitvoeren ondanks de groeiende elektriciteitsvraag en de beperkingen door netcongestie.
Slimme apparaten verminderen netcongestie
Daarnaast heeft TNO (Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) onderzoek gedaan naar de rol van slimme apparaten bij het verminderen van netcongestie op het laagspanningsnet. Uit het rapport blijkt dat het gebruik van slimme apparaten, die hun stroomverbruik kunnen aanpassen op basis van externe prikkels zoals elektriciteitsprijzen of beschikbare netcapaciteit, effectief kan zijn in het tegengaan van overbelasting.
Infrastructuur ontoereikend
Ondanks deze positieve stappen blijven er uitdagingen bestaan. De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) heeft aangegeven dat elektrificatie wordt belemmerd door ontoereikende infrastructuur, netcongestie en hoge nettarieven. Zij roepen op tot aanvullende maatregelen om deze obstakels weg te nemen en de energietransitie te versnellen.
Hulp bij Netcongestie?
Loop je zelf tegen netcongestie aan binnen je bedrijf of als particulier? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je je vraag scherp te krijgen zodat onze partners je direct verder kunnen helpen.